تولید سالانه 70 میلیارد نخ سیگار در کشور / پایین ترین نرخ مالیات بر دخانیات در ایران
دبیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه ضمن تاکید بر اینکه ایران پایین ترین نرخ مالیات بر دخانیات نسبت به نرم جهانی را دارد، در عین حال درباره مضرات سیگارهای الکترونیک هشدار داد و گفت: این سیگارها در حالی در کشور تبلیغ می شود که بسیاری از کشورها نسبت به تحریم مصرف سیگارهای الکترونیکی اقدام کرده اند.
دکتر محمدرضا مسجدی در گفت وگو با ایرامکس، با بیان اینکه معاهده نامه کنترل دخانیات توسط سازمان جهانی بهداشت در سال 2003 به تصویب رسید، اظهار کرد: تصویب معاهده نامه کنترل دخانیات، یک حرکت عظیم علیه مصرف دخانیات در سطح جهان به حساب می آید. پس از تصویب معاهده نامه کنترل دخانیات، صاحبان و مافیای صنعت دخانیات در مسیر تولید فرآورده های جدید گام برداشتند تا افراد بیشتری را گرفتار دخانیات کنند؛ چرا که صنعت دخانیات به عنوان سومین صنعت سودآور جهان معرفی شده است.
وی در پاسخ به سوال ایرامکس درباره سیگارهای الکترونیک و ادعای ترک دخانیات با استفاده از این سیگارها، ادامه داد: شرکت های تولیدکننده محصولات دخانی ادعا می کنند سیگارهایی تولید کرده اند که فقط حاوی نیکوتین است و موادی که در سیگارهای کلاسیک وجود دارد در این محصول وجود ندارد. شرکت های دخانی ادعا می کنند سیگارهای جدید یعنی سیگارهای الکترونیکی نه تنها اعتیادآور نیستند و وابستگی کمتری دارند، بلکه از این سیگارها می توان برای ترک دخانیات استفاده کرد. «ترک دخانیات»، یک شعار حق به حساب می آید اما شرکت های تولیدکنندگان دخانیات از یک شعار حق برای تحقق اهداف باطل استفاده می کنند.
سرطان و سکته های قلبی و مغزی از تبعات سیگارهای الکترونیک
دبیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه ضرر سیگارهای الکترونیک در مقایسه با سیگارهای کلاسیک کمتر نیست، افزود: شرکت های تولیدکننده دخانیات به سیگارهای الکترونیک موادی مانند گلیسیرین، مواد معطر و برخی از افزودنی ها اضافه کرده اند. بررسی ها بیانگر این است مشتقاتی که در ویپ ها و سایر سیگارهای الکترونیک وجود دارد، اگر از دود سیگار و قلیان بدتر نباشد، همان خطر و ضررها را به همراه دارد. نتایج مطالعات بیانگر این است، استعمال سیگارهای الکرونیکی سبب سکته های قلبی و مغزی، بیماری های مزمن تنفسی و سرطان می شود.
این متخصص با بیان اینکه برخی از کشورها نسبت به تحریم مصرف سیگارهای الکترونیکی اقدام کرده اند، خاطرنشان کرد: آمریکا نسبت به تحریم مصرف سیگارهای الکترونیک در تمام ایالات های این کشور اقدام کرده است. هچنین فرانسه اعلام کرده است که مصرف ویپ و سیگارهای الکترونیکی تا پایان سال جاری میلادی در این کشور ممنوع می شود. این کشور، طرح ممنوعیت سیگار الکترونیک را به اتحادیه اروپا ارایه داده تا سایر کشورهای عضو این اتحادیه نیز در جهت ممنوعیت مصرف سیگارهای الکترونیک گام بردارند.
اعتیاد در 6 تا 8 درصد مصرف کنندگان سیگارهای الکترونیک
مسجدی با اشاره به ممنوعیت مصرف سیگارهای الکترونیک در کشورهای پیشرفته، گفت: اگرچه مصرف سیگارهای الکترونیک در کشورهای پیشرفته ممنوع شده اما این دست سیگارها در کشورهایی مانند ایران مصرف می شود؛ به نحوی که قیمت ویپ در کشور از 200 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است. اگرچه تولید و عرضه سیگارهای الکترونیک در کشور ممنوع است اما برخی خواهان تولید سیگارهای الکترونیک در کشور هستند. افرادی که خواهان تولید سیگار الکترونیک در کشور هستند ادعای خود تحت عنوان «جلوگیری از درآمد خارجی ها و کسب درآمد داخلی» مطرح می کنند و با درخواست خود، دولت و مجلس را تحت فشار قرار می دهند.
دبیر جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ادامه داد: اگر سیگار الکترونیک در کشور تولید شود، سود از آن صاحبان ایده می شود اما جوانان باید تاوان تولید این سیگار در کشور را بپردازند. نتایج مطالعات بیانگر این است که 18 درصد از جوانانی که سیگارهای الکترونیک مصرف می کنند، گرفتار اعتیاد مواد دخانی می شوند. مضرات سیگارهای الکترونیک محدود به اعتیاد به مواد دخانی نمی شود؛ بلکه 6 تا 8 درصد از افرادی که سیگارهای الکترونیک مصرف می کنند، گرفتار اعتیاد به مواد مخدر می شوند.
دبیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه ایران با اشاره به نرخ اعتیاد در جوانان افزود: آمار و ارقام مربوط به اعتیاد جوانان تکان دهنده است. باز هم تاکید می کنم افرادی که موضوع تولید سیگارهای الکترونیک را مطرح می کنند فقط به فکر منافع مالی خود هستند اما نکته مهم و اساسی این است تولید سیگارهای الکترونیک می تواند تمام ارکان کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
وی گفت: رسانه ها باید موضوع آسیب های تولید سیگارهای الکترونیک را در کانون توجه قرار دهند. نه تنها رسانه ها بلکه وزارتخانه های «علوم، تحقیقات و فناوری»، «آموزش و پرورش» و «ورزش و جوانان» باید برای حفظ جوانان دست به دست یکدیگر دهند و تفریحات سالم را برای جوانان فراهم کنند تا جوانان گرفتار مواد دخانی نشوند.
تولید سالانه 70 میلیارد نخ سیگار در کشور
وی با بیان اینکه حدود 80 تا 85 درصد صنعت محصولات دخانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار ایالات متحده است، اظهار کرد: براساس آمار و ارقام وزارت «صنعت، معدن و تجارت»، سالانه حدود 70 میلیارد نخ سیگار در کشور تولید می شود که سهم عمده آن در اختیار شرکت های خارجی است. شرکت “Japan Tobaco International” حدود 50 درصد سیگارهای کشور را تولید می کند؛ به عبارت دیگر، این شرکت 35 میلیارد از 70 میلیارد نخ سیگار را تولید و عرضه می کند. همچنین شرکت “British American Tobbacco” نیز حدود 18 میلیارد نخ از مجموع سیگارهای تولیدی کشور را تولید و عرضه می کند. در بهترین حالت ممکن، شرکت دخانیات ایران حدود 11 میلیارد نخ سیگار تولید می کند؛ بر این اساس، 10 تا 12 درصد از مجموع سیگارهای که در کشور تولید می شوند، داخلی هستند و سایر سیگارها توسط عاملان شرکت های خارجی تولید می شود.
نرخ پایین مالیات بر محصولات دخانی در ایران
دبیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه 65 تا 70 درصد سیگارهای مصرفی کشور توسط کشورهای خارجی تولید می شود، گفت: قاچاق محصولات دخانی توسط شرکت های خارجی تولیدکننده محصولات دخانی انجام می شود و این شرکت ها از پرداخت مالیات فراری هستند. بررسی ها بیانگر این است ایران پایین ترین نرخ مالیات بر محصولات دخانی را دارد. اگرچه مجلس برای افزایش نرخ مالیات محصولات دخانی تلاش کرد اما در نهایت میزان نرخ مالیات بر محصولات دخانی سال جاری، 28 درصد خرده فروشی است.
وی با اشاره به نرم جهانی مالیات بر سیگار گفت: نرم جهانی مالیات بر دخانیات 76 درصد قیمت یک نخ سیگار است؛ به طور مثال، میزان نرخ مالیات بر سیگار برای دو کشور پاکستان و اردن به ترتیب 74 و 86 درصد است. بسیاری از کشورهای دنیا که از منظر اقتصادی به ایران شبیه هستند، نرخ مالیات بر دخانیات بالایی دارند و مالیات محصولات دخانی را صرف امور سلامت مردم می کنند.
مسجدی با بیان اینکه برخی نسبت به افزایش نرخ مالیات محصولات دخانی انتقاداتی وارد می کنند، افزود: مخالفان افزایش نرخ مالیات بر محصولات دخانی بر این باور هستند که افزایش نرخ مالیات می تواند صنعت داخلی را با مشکل مواجه کند. این ادعا در حالی مطرح می شود که بهترین حالت ممکن حدود 10 تا 12 درصد سیگارهای مصرفی در کشور تولید داخل هستند.
پایان خبر ایرامکس
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تولید سالانه 70 میلیارد نخ سیگار در کشور / پایین ترین نرخ مالیات بر دخانیات در ایران" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تولید سالانه 70 میلیارد نخ سیگار در کشور / پایین ترین نرخ مالیات بر دخانیات در ایران"، کلیک کنید.