فعالیت 7500 آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ عاملی برای فرسودگی تجهیزات آزمایشگاهی

فعالیت 7500 آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ عاملی برای فرسودگی تجهیزات آزمایشگاهی

رییس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ضمن اشاره به فعالیت 7500 آزمایشگاه پزشکی در کشور، در عین حال حجم زیاد آزمایش های مختلف در دوران پاندمی کرونا بویژه در بخش دولتی را عاملی برای فرسودگی ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی خواند و اقدامات انجام شده برای نوسازی این ناوگان را تشریح کرد.

دکتر کاظم وطن خواه در آستانه روز علوم آزمایشگاهی در گفت وگو با ایرامکس، درباره وضعیت شبکه آزمایشگاهی کشور اظهار کرد: بیش از 7500 آزمایشگاه در حوزه بهداشت و درمان در بخش های دولتی، خصوصی، سازمان ها و نهادهای مختلف به اریه خدمت مشغول هستند. آزمایشگاه مرجع سلامت در ساختار نظام سطح بندی و برنامه ریزی شبکه ملی آزمایشگاهی کشور در راس قرار گرفته است. همچنین آزمایشگاه های دولتی و خصوصی و آزمایشگاه های بهداشتی در حوزه درمان و بهداشت در سطوح مختلف دیگر قرار می گیرند.

گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور در دستور کار

وی با بیان اینکه آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامه گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور را بر مبنای اسناد بالادستی در دستور کار قرار داده، افزود: در حال حاضر،  برنامه راه اندازی و تاسیس شبکه های آزمایشگاه های پزشکی در بخش دولتی در دستور کار آزمایشگاه مرجع سلامت قرار گرفته است.

وی ادامه داد: لحاظ کردن برنامه شبکه های آزمایشگاهی در برنامه های ارتقاء بهره وری وزارت بهداشت در سازمان ملی بهره وری ایران و همچنین لحاظ کردن برنامه « ایجاد شبکه آزمایشگاهی بهداشت طبق شیوه نامه آزمایشگاه مرجع» در برنامه عملیاتی و ابلاغ  آن به دانشگاه های علوم پزشکی  منتخب جهت استقرار شبکه آزمایشگاهی جزو اقدماتی است که به منظور گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور انجام شده است.

رییس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه استقرار شبکه آزمایشگاهی در سیستم دولتی  در سال 1402 در دانشگاه های منتخب به نحو مطلوبی انجام شده، اظهار کرد: طبق اسناد بالادستی، استقرار شبکه آزمایشگاهی در سایر دانشگاه های علوم پزشکی تا پایان سال 1402 به میزان حداقل 85 درصد به سرانجام رسیده است.

وطن خواه با بیان اینکه آزمایشگاه های مرجع و همکار کشوری عمدتا در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند، خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه  تشخیص بسیاری از بیماری های تحت مراقبت به تخصص علمی ویژه، صرف هزینه زیاد جهت راه اندازی آزمایش های فوق تخصصی و در نتیجه تجهیز آزمایشگاه نیاز دارد که در مواردی به دلیل عدم بروز و شیوع کم یا مقطعی بودن بیماری، تاسیس آزمایشگاه تخصصی در همه دانشگاه های علوم پزشکی مقرون به صرفه نیست، به همین جهت برای این بیماری ها، آزمایشگاه های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت، انتخاب و اعتبار بخشی شده اند.

رییس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: آزمایشگاه های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت علاوه بر شرح وظایف مشترک، درارتباط با بیماری های مختلف شرح وظایف خاصی نیز بر عهده دارند. آزمایشگاه های مرجع و همکار کشوری عمدتا در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند که تعداد آزمایشگاه های از این دست، 21 مورد است.

ارتقای ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی کشور برای بیماری های نوپدید

وطن خواه با اشاره به ارتقاء ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی کشور برای بیماری های نوپدید خاطرنشان کرد: ارتقاء ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی تشخیص مولکولی و افزایش دامنه آزمایش های تشخیصی حوزه معاونت بهداشت از کووید-19 به سایر عوامل بیماری زا که منشاء بالقوه تهدیدات زیستی هستند، از جمله CCHF، «تب دانگ»، «چیکن گونیا»، «سیاه زخم» و «لپتوسپیروز» در دانشگاه های منتخب ظرفیتی را جهت تشخیص این گروه از بیماری های نوپدید و باز پدید ایجاد کرده که در حال توسعه است.

رییس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره هزینه آزمایش بیماری های نوپدید گفت: هزینه انجام آزمایش کووید-19 بر اساس تعرفه مصوب گرفته می شود و در سایر موارد براساس محاسبات دقیق و کارشناسی تعیین شده و پس از طی مراحل قانونی به تصویب می رسد. در صورت لزوم، تمام این موارد حسب مورد قابل بازنگری است.

کرونا و حجم زیاد آزمایش ها موجب فرسودگی ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی شد

اقدام برای نوسازی تجهیزات اصلی آزمایشگاهی

وطن خواه با اشاره به ضرورت به روزرسانی تجهیزات آزمایشگاه ها گفت: با توجه به پاندمی کووید-19، حجم زیادی از آزمایش های مختلف در شبکه آزمایشگاهی کشور به خصوص در بخش دولتی انجام شد که سبب فرسوده شدن ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی شد. تا کنون در دو مرحله و با استفاده از وام بانک جهانی، بخشی از تجهیزات اصلی آزمایشگاهی شامل سل کانتر، اتوآنالایزر، ایمونواسی آنالایزر، میکروسکوپ، کشت خون خودکار، تعیین هویت و آنتی بیوگرام خودکار و همچنین دستگاه RT PCR تامین شده که حدود 30 درصد از نیاز بخش دولتی را برطرف کرده است.

تجهیزات آزمایشگاهی بخش خصوصی نیازمند نوسازی

وی ادامه داد: در بخش خصوصی نیز نیاز به نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی به خصوص سیستم های بسته وجود دارد که امیدواریم در تعامل با اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی نسبت به بهبود وضعیت تجهیزات آزمایشگاهی گام های موثری برداریم.

پایان خبر ایرامکس

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "فعالیت 7500 آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ عاملی برای فرسودگی تجهیزات آزمایشگاهی" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "فعالیت 7500 آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ عاملی برای فرسودگی تجهیزات آزمایشگاهی"، کلیک کنید.